Koniec jesiennych zbiorów to najlepszy czas aby świętować „dzień dyni”. Tego dnia nasze Bystrzaki przyszły ubrane na pomarańczowo, co dały wspaniały klimat w naszej sali. W tym dniu starszaki wzbogaciły wiedzę na temat różnorodności dyń. Dzieci dowiedziały się jakie wartości posiada dynia i jakie pozytywne wpływy ma dodanie jej do diety człowieka. Dużym zaskoczeniem była długa lista potraw, do których przygotowania potrzebna jest dynia (np. zupa, ciasto, placki, mus, olej).
Dzieci miały okazje przekonać się jak smakuje deser dyniowy, w postaci ciasta.
Tego dnia wszystko było „dyniowe” i pomarańczowe. Dzieci brały udział w konkurencjach sportowych z wykorzystaniem dyni (m.in. slalom z dynią , kręgle dyniowe, podawanie dyni z różnych stron). Bystrzaki układały puzzle dyniowe oraz rozsypankę literową.
Dzieci zobaczyły również, co kryje dynia w środku, jaka jest w dotyku oraz jaki ma zapach ( podziałała na wszystkie zmysły naszych milusińskich).
Następnie dzieci z zapałem zabrały się za dekorowanie dyni, gdzie wykazały się ogromną kreatywnością. Na koniec na dzieci czekała zabawa sensoryczna, z wykorzystaniem dynioliny (masy dyniowej).
Ten dzień przyniósł wiele niezapomnianych wrażeń, ciekawości, odkrywania i zabawy.